Borospincék
A párásító berendezések használata hatalmas előnyöket nyújt a bortermelő gazdáknak. Használatukkal a pincékben folyamatosan tartható az optimális páratartalom és hőmérséklet, ezzel jelentős károkat lehet a bor előállítása és tárolása közben elkerülni.
A borospincék levegőjének páratartalma sok esetben nem éri el az optimális szintet, ami nagyon sok problémát vet fel. Az alacsony páratartalom a legfőbb okozója a bor természetes párolgásának, ez jelentős mértékű minőség romlást, valamint anyagi vesztességet eredményez. Nem beszélve a jelentős időkiesésről, valamint a többlet munkaerőigényről, amelyet a hordók folyamatos utántöltése igényel. További problémát okoz a hordók kiszáradása, ami jelentős befolyással van mind a bor minőségére, mind pedig a bor mennyiségére is.
A párásító hűtés alkalmazásával a fenti problémák megoldása természetes úton megvalósítható, a pincékben a páratartalom és a hőmérséklet is folyamatosan optimális szinten tartható. A speciális fúvókáknak köszönhetően a kijuttatott vízcseppek rendkívül kicsik lesznek, így azok azonnal el is párolognak a levegőben anélkül, hogy bárhol kicsapódna a pára, vagy tócsák keletkeznének a földön.
Az eredmény előre borítékolható: a hordók nem fognak kiszáradni, ezáltal megőrizhető a bor minősége és kisebb lesz a természetes párolgási veszteség is. Sok esetben a készülékek beruházási költsége már hónapok alatt megtérül.
A barriques-olást olyan helyen kell végezni, amely védve van a huzattól és a fénytől, valamint az optimális páratartalom 65% és 85% között van. 65% alatt, a hordók kiszáradásának veszélye nagyon magas, és ilyenkor a bor a hordón átdiffundálva elpárolog. 85%-os páratartalom felett pedig nemkívánatos gomba- és penészkultúrák keletkezhetnek. Így a páratartalom 65% és 85% között tartásával nagyban csökkenthető a bor vesztesége.
Előnyők
- Megnövekedett általános termelékenység
- Folyamatosan optimális páratartalom
- Megszűnik a hordók kiszáradásának veszélye
- Megakadályozza a bor természetes elpárolgását
- Csökkenti a munkaerőköltségét a folyamatos utántöltésnek
- Segít az optimális hőmérséklet megtartásában
- A hagyományos hűtési technológiákkal szemben sokkal gazdaságosabb
Ma már elengedhetetlen kelléke a borászatnak egy modern párásító rendszer, amely segít a prémium borok minőségének és mennyiségének megőrzésében a hosszú évek folyamán.
Alacsony költségű párásító rendszer
A párásító rendszerekkel egyszerűen kiszámítható, jobban kezelhető az a folyamat, ami a jó minőségű bor készítésének feltétele. A párásító rendszer alacsony fenntartási költsége egy nagyon fontos tényező, ha összehasonlítjuk más, a környezeti tényezők szabályozására alkalmazott megoldásokkal. Az energiaköltségek alacsonyak, a beszerelés egyszerű és gyors, a szükséges karbantartási munkák is könnyen megoldhatók.
Teljes felügyelet
A rendszer különböző elektronikus vezérlésű feladatokat is támogat, köszönhetően azoknak a speciális eszközöknek, mint a termosztát, a páratartalom-mérő vagy az időzítő. A készülék a külső környezeti változásoktól függetlenül egész nap biztosítja a megfelelő körülményeket, a párásítás minden szempontból szabályzott.