GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉG, HAL, SAJT
A párásító rendszerek optimális szinten tartják a gyümölcs-, zöldség-, hal- és húsfélék környezetének nedvesség tartalmát és megakadályozzák a kiszáradási folyamatot. Így hosszabb ideig őrzi meg frissességét az árukínálat.
A gyümölcsök és zöldségek jelentős része víz. A frissesség elvesztését a gyors kiszáradás okozza, mivel a bennük lévő víztartalom elpárolog. A párolgás legfőbb oka az, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nedvességtartalma magasabb, mint a környező levegő páratartalma. Ahhoz, hogy megőrizzük a különféle zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalmát használjunk párásító készüléket, ami visszaállítja a nedvesség optimális értékét, megállítva ezzel a kiszáradási folyamatot. Párásító rendszereink a ködhűtés alapelvén működnek, így csökkentik a környezet hőmérsékletét, ezáltal hűsítve a termékeket.
A halból és tengeri állatokból készült termékek is ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, a frissesség elvesztésének, hisz tényleges tömegük 70%-a víz.
A párásító berendezéseknek köszönhetően megőrizhetjük a termékek természetes nedvességtartalmát, megelőzve a súlyveszteséget. Sok húskészítményt és kolbászféleséget (töltött hús) szintén veszélyeztet a kiszáradás, tárolásuk és fűszerezésük meghatározott környezetet igényel. Az ilyen jellegű területeken szintén megakadályozható a kiszáradás a párásító hűtés alkalmazásával. Sőt, a berendezés felszerelhető a pultok belsőoldalára, egy további páratartalom érzékelővel kiegészítve tökéletesen szabályozható a páratartalom az eladótérben, valamint a kiszolgáló pultban.
Hogyan működik
A párásító rendszer nagyon finom vízködöt permetez be rendszeres időközönként közvetlenül a frissárúra. Általában 1-5 másodperc hosszan működik minden 10-15. percben. A beporlasztott parányi vízcseppek azonnal elpárolognak a felületről anélkül, hogy az árút benedvesítenék, ezáltal a környezet hőmérséklete és páratartalma megfelelő szinten marad, valamint meggátolható a súly és a frissesség elvesztése.
Súlyveszteség
Ideális körülmények között tárolva -95%
Előnyők
- Megállítja a kiszáradást
- Csökkenti a termékek súlyveszteségét
- Megtartja a frissességet
- Természetes úton csökkenti a hőmérsékletet
- Megakadályozza a kellemetlen szagok terjedését
Nagyon fontos szempont lehet a betakarítógépeken történő alkalmazás, így már közvetlenül a szüretelés idején is csökkenthető, vagy akár meg is állítható a dehidratáció.
Alkalmazási területek
- Bevásárlóközpontok, szupermarketek, áruházláncok és piacok gyümölcs- és zöldségstandjai
- Tengeri állatokból és halból készült termékek pultjai
- Érlelő- és fűszerházak
- Hűtő- és tároló házak
- Sajtbankok
- Hal- és húsárusok
- Betakarító- és feldolgozógépek